Kompenzace za zpožděný let?
9:45 původní odlet z JCL, skutečnost - druhý den 0:40 z PRG ...
bude problém zřejmě s tím, co bylo způsobeno počasím a co interní záležitostí aerolinky, to chápu
@floodland A musí se psát jízlivým tónem? Jen se tak ptám...
Ano, ty časy letů jsou ošemetné a to že corendon vyplázne 400 € vidím tak na 5 %.
Moje představa o kompenzaci:
ČEDOK - vrácení 1/7 ceny zájezdu vzhledem ke zkrácení pobytu.
Corendon - proplacení účtů za jídlo během dne. Ideálně pak kompenzace zpoždění, se kterou ale nepočítám. Je třeba uvést, že v průběhu dne odlétaly z Prahy a Vídně lety přímé i s přestupem do HRG, které jsme mohli zakoupit a byli bychom na místě podstatně dřív. Čekalo se ale několik hodin na zajištění náhradní dopravy z ČB do Prahy. Pak se čekalo kvůli únavě posádky, což vnímám jako side effect špatného počasí.
Ale protože ty rychlejší kombinace byly k dispozici, zkouším full kompenzaci.
PS. Díky všem zúčastněným za podporu a informace. Zkouším to vybojovat sám a prostě uvidím. Každopádně budu sdílet výsledek.
Pokud ty ceske budejovice padly kvuli pocasi, coz jste teda sam uvedl, tak snazit se vydyndat kompenzaci z corendonu bude ztrata casu a boj s vetrnym mlynem.
kdyby to byl "jen" odpocinek (ktery ale nebyl zpusoben treba pocasim nebo jinou externalitou), tak by to bylo jine, ale tady ten pocatek je pocasim a tohle si corendon nenecha ujit :)
Tohle je dopředu ztracený boj. Něco se dá asi dostat z cestovky, ale rozhodně ne ve smyslu 1/7 původní ceny. Počasí se prostě ovlivnit nedá a po pravdě řečeno, cestovka s tím měla naopak další výdaje. A neobsazený pokoj jim taky nikdo refundovat nebude. Ale abych nebyl jízlivej, tak přeji hodně štěstí, třeba z toho něco ve výsledku bude.
Tohle se používá jako vodítko ke stanovení nároku na slevu z ceny :
https://evropskyspotrebitel.gov....ulka.pdf
Ono bude trochu problém i s tou kompenzací od CK, jelikož to byla vyšší moc. Ale rozhodně zkuste hrát na to, že byla dovolená doslova zkrácená o den atd. Na soud to asi není, předžalobní výzva by z mého pohledu byla konečná, ale s tím bych taky ještě počkal. Záleží, kolik tam je teoretické škody.
Ale jednou jsem přesně tohle řešil pro klienty, ale pro rakouskou CK. Tam se to nepočítalo na dny, ale na hodiny.
A asi bych viděl větší šanci na voucher, než cash.
Čedok je jedna z těch lepších CK, takže šance by tam byla. Ale nečekejte zázraky. Hlavní rada: buďte trpěliví a vytrvalí. Ale zase nutně nezasahujte hned do nějakých soudních sporů atd.
hankaa napsal(a):Tohle se používá jako vodítko ke stanovení nároku na slevu z ceny :
https://evropskyspotrebitel.gov....ulka.pdf
Takže podle tohoto je nárok na kompenzaci 5 % částky? Nechápu tu poznámku tam.
Já tomu rozumím takto:
5% z ceny za zasažený den a každou hodinu navíc, tedy zájezd stál pro jednu osobu např. 21k (7 dní), cena za den 3k, 5% je 150 Kč, zpoždění 16 hodin (nevím přesně), tedy 16x150 = 2 400 Kč.
Myslím, že to není nic, co by Čedok položilo ;)
nepíše se o tom něco v nějaké "smlouvě o zájezdu", nebo tak? V životě jsem cestovku nepoužil, ale asi něco sepíšete a sankce v takových smlouvách bývají uvedeny, ne?
Odpovědnost leteckého dopravce za poskytnuté služby
Letecký dopravce je odpovědný za poskytnuté služby, zejména za servis poskytovaný na palubě letadla, stav letadla, či nese
odpovědnost za poškození odbavených zavazadel. Klient se v případě nespokojenosti se službami leteckého dopravce musí obrátit
přímo na takového dopravce s případným nárokem kompenzaci. Letecký dopravce je dále oprávněn v důsledku povětrnostních,
technických, nebo jiných vlivů nezávislých na vůli dopravce přepravu odložit, zrušit, nebo předčasně ukončit. V případě zpoždění, zrušení
či změny letu se klient obrací s nárokem na kompenzaci přímo na leteckého dopravce. Čedok nemůže ovlivnit případné změny letecké
společnosti, typu letadla, letového řádu a trasy (včetně mezipřistání).
Čedok to vše háže na dopravce. :)
Jinak reklamační řád je zda: https://ws.cedok.cz/Public/cedok...072018.pdf
5% z ceny za zasažený den a každou hodinu navíc.
Já tomu tedy rozumím tak, že se to počítá až od 5. hodiny, protože do 4 hodin se na to kompenzace nevztahuje. Takže pokud bylo zpoždění třeba 14 hodin, tak to bude 50% sleva z denní sazby. Jako nic moc teda.
To je taková orientační pomůcka na vyčíslení nároku na slevu z ceny zájezdu, pokud zájezd neodpovídá tomu, co si zákazník (spotřebitel) koupil. Reklamace poskytnuté a zaplacené služby (jako jiné služby, ale tady je trochu speciální). Není to nic závazného, ale uznává se a používá. To je vše, co k danému tématu mohu napsat :)
Možná na to mohlo být nové vlákno tady ....
Ahoj, řeším dilema
- situace zrušený let minulý rok - snaha přes náš ÚCL o kompenzaci po půl roce nic, předal jsem ClaimCloud k řešení. Teď se ozval ÚCL, že Ryanair kompenzaci uznal a posílá peníze napřímo. Otázka - Co teď s tím před ClaimCloud? Přiznat se jim dobrovolně, poslat provizi až po urgenci, nebo dělat mrtvého brouka, když to z nich vytáhl nejspíše ÚCL??
Díky za podněty ...
Řešil bych podle toho, co máš ve smlouvě s CC. Pokud je tam zákaz dalších kompenzaci, tak bych se přiznal dobrovolně a provizí poslal. Stejně na to, že to bylo už proplacený, přijdou.
Přišlo by ti fér, abys za svou práci nedostal zaplaceno? :)
Ti lidi na tom očividně pracovali, někdo je musel zaplatit. Nebylo by košer dělat toho mrtvého brouka, jak píšeš.
Jednoduše jim napiš, vysvětli situaci a čekej, co odpoví.
Nemám s CC zkušenosti (kromě toho, že to na mě pořád někde vyskakuje, jak jsou skvělí a jak se bez nich ničeho nikdo nedomůže), ale jestli se vytahují, že platíte provizi až v případě úspěchu, tak bych asi argumentovala tím. Ale jak říkám, nevím, co se podepisuje při udělení plné moci pro vymáhání. ;)
Tam bude něco v tom smyslu že můžeš odstoupit od smlouvy ale za nějaký poplatek..a v případě že již bylo zahájeno řízení a ty si to dostal naprimo tak jim pošleš těch 25 - 30% ,které by měli ofiko dostat kdyby to vyjednali oni
Mě letecká společnost taky jednou poslala to celkem pozdě kdy už jsem šel přes vymahace, naštěstí to bylo jen par dni co jsem se na ně obrátil takže jim zatím jen ta žádost tam visela - takže zrušení žádosti u nich bez poplatku protože na tom vůbec zatím nepracovali
mám s nimi tuto zkušenost - dal jsem to nejprve polákům(let byl z polska) a dlouho se nic nedělo, proto jsem to dal CC. nakonec po nějaké době mi peníze poslali poláci a když jsem napsal CC, že to stahuji, tak napsali, že provizi zaplatit musím (dokonce o hodně větší než si vzali poláci...). byl jsem dost nasraný, ale dle všeho mají pravdu. nakonec jsem se snimi dohodl na menší provizi (už si nepamatuji přesně ale určitě minimálně mínus 30%).. takže to můžeš zkusit. možná bych jejich podmínky dal ChatGPT, popsal svoji situaci a uvidíš co ti poradí.. mám zkušenost, že zrovna takové právní rady jsou dost slušné a výstižné... pokud můžeš použij verzi o1...
V Bruselu se nyní opět projednává změna pravidel u kompenzací a návrh je, aby vznikl nárok až od zpoždění nejméně 5 hodin. Ona se ta změna sice projednává dlouhá léta, ale nyní je obrovský tlak aerolinek na změnu.
Ahojte, dotaz na podobné téma, ne sice přesně zpoždění, ale nechce se mi zakládat nové vlákno.
Mám koupený let s RyanAir na červenec. Asi týden zpátky jsem si všiml, že posunuli čas odletu, nově odlétá o 2,5 hodiny dřív. Podle EU261 se takový let chápe jako fakticky zrušený, tím pádem mám nárok (dle své volby) na plné vrácení peněz nebo “re-routing at the earliest opportunity”.
Nicméně, RyanAir mě o změně nijak neinformoval, přestože v rezervaci už vidím nový čas a i to pod novým časem prodávají. Je tohle běžná praxe? Předpokládám, že s oznámením čekají pro případ, že by se to dál měnilo, třeba i zpátky na původní čas, nicméně jsem toto ještě nezažil, tak se ptám.
Ještě z toho plyne jedna akademická otázka. Pokud by mě, hypoteticky, neinformovali do 14 dní před odletem, tak mám navíc nárok na standardní kompenzaci 200/400/600 EUR dle délky letu. Ovšem dalo by se toto vymoct? Nebylo by to totiž o tom prokázat, že let změnili, ale prokázat, že mě o tom neinformovali. Což mi laicky přijde dost problematické. Na webu EU se sice píše “The airline has the obligation to prove if and when you were personally informed that the flight was cancelled”, ale neumím si představit, jak by toto vypadalo v praxi. ClaimCloud o tom taky nic nepíše. Nemáte někdo s něčím podobným zkušenost?
Take mi byl zmenen cas odletu, ale obdezel jsem od Ryanu e-mail, myslim, ze tam bylo i abych potvrdil zmenu casu letu…, v apce to bylo taky zmeneno, bookival jsme primo
Jojo, přímo u Ryanair. Klasicky mi pak došlo mailem potvrzení a později pár klasických spam mailů o pronájmu auta atp., ale o změně času nic.
me prijde, ze to aerolinky posilaji tak nejak … pozde skoro vzdy. a nejen ryanair.
i u beznych aerolinek se mi uz parkrat stalo, ze jsem se o tehle zmenach dozvedel driv z jineho zdroje (treba z checkmytrip nebo diky notififikaci v expert flyeru) a aerolinka to poslala az treba za dva, tri tydny.